Příběhy našich sousedů 

V pátek 21.června 2024 proběhla závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů, do kterého se v letošním školním roce zapojily dva týmy žáků 8.ročníku.

 Více informací zde: https://skolni.pb.cz/pribehy-nasich-sousedu-2024/

 Dívčí tým z třídy 8. A si jako výstup pro svůj projekt vybrat animaci, ke které mu pomohl životní příběh babičky jedné z dívek. Díky animaci navštívily Aeroškolu v Praze, kde jim paní lektorka poskytla návod „jak na to“, a poté se mohly samy pustit do práce. S vytvářením storyboardu jim velmi pomohla paní učitelka Šimánková, za což ji patří obrovské poděkování. V pátek 17.května pak mohly svou animaci, opět v prostorách Aeroškoly, vytvořit. Dalším úkolem týmu bylo vytvořit životopis pamětnice a seznámit se s jejím životem prostřednictvím fotografií. Celý příběh si můžete přečíst a prohlédnout zde: https://www.pribehynasichsousedu.cz/pribram/pribram-2023-2024/motlova-zuzana/

 Druhý tým, vytvořený z žáků 8.D, se rozhodl život svého pamětníka přiblížit pomocí rozhlasové reportáže. Práce tohoto týmu byla zpočátku úplně stejná jako týmu prvního – nahrát rozhovor s pamětníkem a jeho základě vytvořit scénář a poté v Českém rozhlase nahrát reportáž. I přes drobné komplikace a časovou tíseň mohl tým vyrazit 29.května do Prahy a panem redaktorem svůj scénář přenést do mluveného slova. Jelikož nahrávku zvládli velmi rychle, měli čas si celý rozhlas prohlédnout a zjistit, jak to v rozhlase chodí a jak funguje. Celý příběh si můžete přečíst a prohlédnout zde: https://www.pribehynasichsousedu.cz/pribram/pribram-2023-2024/bluml-antonin/

 Celý projekt začal na jaře a po celou dobu měli zapojení žáci plné ruce práce. Ale celý projekt není jen o práci, žáci měli možnost navštívit i jedno z nejsilnějších míst naší historie, a to je kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Zde se 21 nocí ukrývalo sedm parašutistů po atentátu na Reinharda Heydricha, kteří zde 18. června 1942 svedli svůj poslední boj. Naše dějiny mají samozřejmě mnoho důležitých míst, a proto jsme nemohlo opomenout Národní třídu.

 Tzv. třešničkou na pomyslném dortu je ovšem závěrečná prezentace, která se uskutečnila v pátek 21.června na Waldorfské škole v Příbrami. Oba týmy si připravily prezentaci a po několika hlubokých nádeších vystoupali na pódium a svoji několika měsíční práci představili publiku, ve kterém seděli ostatní týmy, učitelé, přátelé, ale také rodiny a hlavně sami pamětníci. Nedílnou součástí je i porota, která na konci práce všech týmů zhodnotila. A zněla slova chvály a ta byla zasloužená.

 

Oba týmy ve složení Klára Foldynová, Lucie Melicharová, Magdalena Cinertová, Tereza Šligová, Barbora Spěváková (tým 8.A), Zuzana Drahá, Anežka Kravarčíková, Markéta Vopičková, Jan Rišian a Tomáš Rišian, odvedly fantastickou práci a patří jim obrovské poděkování. Všichni jsme na ně pyšní a ještě jednou jim moc děkujeme za skvělou práci.

 

Mgr. Petra Šorfová